Närings- och energitillskott som kostkomplement och återhämtingsmål.

När man pratar om kosttillskott som ger näring och energi menar man tillskott i form av protein, kolhydrater och fett men även vitaminer och minaraler samt aminosyror.

Aminosyror kallas de molekyler som protein består av. För att hjälpa kroppen med muskeluppbyggnaden kan man äta aminosyror.

I samband med träningspasset har de essentiella aminosyrorna visat sig ha störst betydelse för proteinsyntesen och därmed muskeluppbyggnaden. De essentiella aminosyrorna får du i dig via animaliskt protein, exempelvis mjölk.

Upptaget av essentiella aminosyror är snabbare än upptaget av vassleprotein eftersom de essentiella aminosyrorna redan är "nedbrutna" (spjälkade) till viss del.

Aminosyror

Aminosyror är benämningen på de molekyler som proteiner består av.

De är 20 till antalet och hur aminosyrorna är sammansatta, avgör typen av protein.

8 av aminosyrorna är essentiella och måste tillföras via födan. När man äter protein bryts proteinet ner av kroppens enzym till aminosyror som sedan kan tas upp i blodet.

I kroppen sätts sedan de olika aminosyrorna samman till kroppsegna protein, vilka kan vara allt från transportprotein till muskelprotein.

Det finns många olika typer av aminosyror att köpa som kosttillskott, här är några av de vanligaste.


EAA (Essentiella aminosyror)

EAA är samlingsnamnet för de åtta essentiella aminosyrorna som har visat sig vara extra viktiga för proteinsyntesen i samband med träning. Dessa säljs i pulverform eller tablettform.

Essentiella aminosyror, EEA, från Svenskt Kosttillskott

BCAA (Grenade aminosyror)

BCAA är samlingsnamnet för det tre essentiella aminosyrorna valin, leucin och icoleucin. Dessa sägs vara de allra viktigaste aminosyrorna för proteinsyntesen i samband med träning. Dessa säljs i pulverform eller tablettform.

Grenade aminosyror, BCAA, från Svenskt Kosttillskott

Glutamin

Man kan även separat köpa utvalda aminosyror, exempelvis glutamin, som sägs ha viktiga funktioner för minskad nedbrytning och muskeluppbyggning.

Glutamin från Svenskt Kosttillskott

Till toppen på sidan