När behöver man äta tillskott av fett?
Fett som tillskott säljs oftast i form av kapslar, t.ex. fiskoljekapslar.
Om man äter lite fisk eller om man bantar finns risken att man får i sig för lite fett. Det kan då vara bra att äta fettillskott i form av de fleromättade essentiella fettsyrorna Omega-3 och Omega-6.
Fleromättade fetter
Kroppen kan själv bilda de flesta fetter från kolhydrater och protein. Däremot måste man själv via kosten få i sig de fleromättade fetterna Omega-3 och Omega-6. Dessa betecknas därför som essentiella fettsyror.
Dessa fetter har en indirekt påverkan på bl.a. blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.
Fett
Fett har en rad viktiga funktioner i kroppen, då det fungerar som stötdämpare, organskydd, värmeisolerare, utgör cellväggar samt reglerar blodtryck och immunförsvar.
Det finns tre olika fettsyror: mättade-, enkelomättade- och fleromättade fettsyror.
Olika typer av fettillskott
Omega-3
Omega-3 får du i dig via fet fisk, skaldjur, rapsolja, sojaolja, linfröolja och vissa nötter, exempelvis valnötter. Om du inte får i dig tillräckligt av ovanstående livsmedel kan det vara lämpligt med tillskott av Omega-3. Det vanligaste sättet att få i sig Omega-3 är via kapslar.
De längsta fettsyrorna som ingår i Omega-3-familjen heter DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra). De kallas också fiskfettsyror eftersom de främst finns i fet fisk och skaldjur.
Det är framför allt DHA och EPA som har visat sig kunna skydda mot hjärt- och kärlsjukdom.
Omega-6
Omega-6 finns framförallt i majsolja, rapsolja, solrosolja, sojaolja och sesamfröolja. Om du inte får i dig tillräckligt av ovanstående livsmedel kan det vara lämpligt med tillskott av Omega-6. Det vanligaste sättet att få i sig Omega-6 är via kapslar, men finns också i flytande form.
Linfröolja från Svenskt Kosttillskott innehåller både Omega-3 och Omega-6