Närings- och energitillskott som kostkomplement och återhämtingsmål.

När man pratar om kosttillskott som ger näring och energi menar man tillskott i form av protein, kolhydrater och fett men även vitaminer och minaraler samt aminosyror.

Vtaminer och mineraler säljs ofta i tablettform och köpes ofta på burk.

Generellt behövs det inga vitamin- och mineraltillskott som idrottare, eftersom ett ökat matintag också leder till ett ökat intag av vitaminer och mineraler.

Ett undantag kan vara järn, som är något som många hårdtränande kan få brist på.

Av samma anledning är det bra med vitamin- och mineraltillskott om man genomgår en viktminskning.

Rekommendationerna för vitaminer och mineraler är desamma för icke-idrottare som för idrottare.

Vitamin- och mineraltillskott från Svenskt Kosttillskott

Ett populärt exempel på en "Allt i ett"-tabelett är Vitamineral, ett tillskott som innehåller lite av alla vitaminer och mineraler.

Detta tillskott är att rekommendera då det ger en bra balans mellan de olika antioxidanterna C och E.

Mineralen järn finns i stor mängd i gröna grönsaker (broccoli, spenat m.m.) och i rött kött. Järnupptaget stimuleras av C-vitamin (t.ex. apelsin) och hämmas av kalcium (mjölkprodukter).

Järn ingår i de röda blodkropparnas hemoglobin, i muskelns myoglobin (de molekyler i kroppen som binder syre) och i cellens syreförbrukande enzymer, vilka alla är funktioner och processer som är viktiga vid aerob träning (konditionsträning).

Järnbrist är vanligt bland framförallt kvinnliga idrottare och uthållighetsidrottare, varför det i vissa fall kan vara bra att ta järntillskott.

Järntillskott från Svenskt Kosttillskott

Vitaminer och mineraler

Vitaminer

Vitaminer är bl.a. viktigt för ämnesomsättningen, synen, tänderna, skelettet, blodkärlen, cellandningen, bildning av kollagen, intag och frisättning av andra näringsämnen och blodets koagulering samt att de fungerar som antioxidanter.

Delas in i fett- och vattenlösliga vitaminer. De fettlösliga vitaminerna A, D, E och K kan bara tas upp i kroppen tillsammans med fett.

Mineraler

Benämning på de 4 % grundämnen som kroppen består av, utöver vatten, fett, proteiner, vitaminer och kolhydrater. Mineraler är viktiga för kroppens uppbyggnad i form av skelett, hår och naglar samt för reglering och signalöverföring mellan celler och vävnader.

Till toppen på sidan