Prestationshöjande kosttillskott för träning.

Vissa kosttillskott har en bevisad positiv effekt på själva prestationen vid träning. Det allra vanligaste tillskottet är kreatin och koffein — men vad gör dessa preparat för nytta egentligen?

Koffein finns i många drycker, som t.ex. i kaffe, te, cola och vissa energidrycker.

Koffein ger framförallt prestationshöjande effekter vid högintensivt aerobt arbete (konditionsträning) över 60 minuter, då adrenalinnivåerna höjs, hjärtats slagfrekvens ökar, frisättningen av fria fettsyror ökar, muskelkontraktionen stimuleras och då den mentala tröttheten minskar.

Vanliga koffeintabletter kan köpas på Apoteket

Köp koffeintabletter från Svenskt Kosttillskott

 

Negativa effekter?

En negativ effekt med koffeintillskott är att det fungerar som vätskedrivande för personer som inte är vana vid koffein, t.ex. via kaffe. Denna vätskedrivande tillvänjningen av koffein tar ca en vecka.

Vid intag av stora doser koffein kan man känna biverkningar i form av huvudvärk, skakningar, irriterad mag-/tarmkanal och sömnsvårigheter.

Det krävs mellan 3-13 mg koffein per kg kroppsvikt för att få en prestationsförbättring. På tom mage har kroppen nått en högsta nivå av koffein i blodet efter ca 1 timma. Med mat i magen bör man alltså inta koffein tidigare än 1 timma före aktiviteten för att uppnå bäst effekt då man börjar.

Skall man tävla i ett Vasalopp där man arbetar i 5 timmar eller mer, kan det däremot vara bra att inta koffein direkt innan start för att uppnå den bästa effekten efter några timmar in i loppet.

Exempel på koffein i vanligt livsmedel:

Livsmedel mg koffein (ca)
1 normalstor kopp kaffe 150 mg (beroende på styrka)
1 normalstor kopp te 10-50 mg (beroende på styrka)
33 cl Coca-Cola 30-50 mg
25 cl Red Bull 80 mg
1 koffeintablett 100 mg

Koffein

Koffein är ett uppiggande preparat som framförallt används vid uthållighetsidrotter för att minska den mentala tröttheten.

Till toppen på sidan