Prestationshöjande kosttillskott för träning.

Vissa kosttillskott har en bevisad positiv effekt på själva prestationen vid träning. Det allra vanligaste tillskottet är kreatin och koffein — men vad gör dessa preparat för nytta egentligen?

Kreatin är det mest undersökta kosttillskottet och har prestationshöjande effekter hos explosiva idrotter, styrkeidrotter och anaeroba idrotter.

Kreatinfosfat (CrP) är en av de molekyler som omsätts till energi vid maximalarbete.

Under de två första sekunderna med maximalarbete omsätts energin från ATP-molekyler som ligger beredda att användas i musklerna.

Efter dessa två sekunder måste ATP omvandlas genom en reaktion mellan ADP och kreatinfosfat. Kroppen kan använda sig av denna energi i ca 6-8 sek och därefter börjar kroppen omsätta energi via muskelns glykogenförråd.

Denna energiomsättningsprocess leder dock till en oönskad biprodukt — mjölksyra. Kreatin finns lagrat i muskelcellen och intag av kreatintillskott leder till ökad inlagring i muskelcellen. Detta innebär i sin tur att man kan jobba längre innan kroppen försörjer sig med energi via glykogen.

Kreatin tillverkas av vår egen kropp och finns i kött och fisk, men det krävs otroligt stora mängder för att genom vanlig kost komma upp i ett tillskottsintag som ger effekt.

Ingen effekt för vissa

Man har dock noterat att ca 30 % som prövat kreatintillskott inte har fått någon effekt. Detta tror man beror på en redan hög naturlig nivå av kreatin i musklerna.

Kreatintillskott finns i pulverform och i kapslar. Kreatin binder vatten till muskelcellen, vilket gynnar muskelns proteinomsättning, men kan även innebära att man går upp i vikt.

Kreatin som kapslar från Svenskt Kosttillskott

Finns även som kreatinpulver, om du vill dosera fritt eller blanda med proteinpulver

Kreatin

Kreatin är ett ämne som finns lagrat i muskelcellen och som är ett prestationshöjande kosttillskott. Kreatin omsätts till muskelenergi vid mycket höga och maximala belastningar.

Kreatin finns i kött

Kreatin finns naturligt i bland annat kött, men det är svårt att få i sig tillräckligt genom kosten för att komma upp i de nivåer som behövs för att få effekt.

Till toppen på sidan